Setmanari d'informació local - 139 anys

Carn podrida (II)

Seguim parlant del tema que deixàrem fa dues setmanes.

Igual que el peix, la carn també pot provocar infeccions de microbis. És normal que les carns es contaminin durant la matança i la separació de la pell i entranyes. Aquest problema s'agreuja quan es manipulen sense tenir coneixement de carnissers no professionals. La majoria dels bacteris són inofensives, fan malbé la carn i la deixen viscosa, però tenim:

- La Salmonel·la, que resisteix temperatures extremes, acidesa i humitat. S'han donat casos freqüents en pollastres i ous com a conseqüència de la cria massiva en condicions pèssimes d'higiene i tracte. La Salmonel·la pot causar diarrees i infeccions cròniques en altres parts del cos.

- La recentment coneguda E. Coli, és un grup de bacteris que viuen en els intestins dels animals i humans. Quan s'ingereixen, envaeixen el conducte digestiu i causen malalties com l'anomenada O157: H7, que s'inicia amb diarrea sanguinolenta i trastorns renals, sobretot en nens, i en alguns casos produeix la mort. Als Estats Units hi han hagut molts casos de mort de nens a causa de la gran ingesta d'hamburgueses, ja que la carn picada per a la producció massiva d'hamburgueses és contamina amb gran rapidesa, creant aquesta infecció.

Per tal de prevenir, és molt important rentar bé els ganivets, taules de tallar i les nostres mans després d'utilitzar la carn crua i mai tocar o utilitzar ganivets per tallar altres aliments si no han sigut rentats. La E. Coli mor a 68 º C, i la Salmonel·la i altres bacteris sobreviuen entre els 5 i els 60 º C. Per tant, hem de cuinar a temperatures més altes que aquestes. Molta cura amb els plats de carn dels bufet, s'han de mantenir calents i el que sobra cal refrigerar-ho i rescalfa-ho almenys a 70 º C. Per tant aquest dia no triïs carn si veus que està a temperatura ambient.

- La triquinosi és una malaltia que s'associa a la infecció de carn de porcs poc cuinada alimentada amb deixalles d'altres animals infectats. Si la cuinem a uns 65 º C s'elimina el paràsit anomenat triquina. També es pot eliminar si congelem la carn durant 20 dies a una temperatura més baixa de -15 º C (però això a casa és difícil de fer amb les nostres neveres domèstiques). Aquesta malaltia pot romandre en el nostre cos durant anys sense tenir cap símptoma i aparèixer amb força anys més tard.

-Vull fer menció a les ja oblidades vaques boges, la malaltia EEB (Encefalopatia Espongiforme Bovina) que destrueix el cervell del bestiar boví, a causa de menjar subproductes de xais que patien una malaltia cerebral. Aquesta infecció no es pot destruir en cuinar i pot causar trastorns similars i fatals als humans.

Va aparèixer cap als anys 80 i en els humans causa pèrdua de coordinació, demència i al final la mort. Es creia que només era possible contraure-la per menjar el cervell, la medul·la espinal i la retina, però actualment se sap que es pot trobar en els músculs i en les peces corrents de carn de vaca. Evitar menjar animals vells, vísceres com el cervell, els pedrers, la melsa i els intestins. Sort que ja en alguns països s'ha prohibit utilitzar fragments de l'esquelet com el cap i la columna vertebral per incorporar-los a la carn picada. Maleïdes hamburgueses comercials!

Si parlem sobre la producció de la indústria massiva de carn, ens adonarem que es tracta d'un gran negoci, on ens ofereixen una carn barata i on les ‘innovacions' han fet que es manipuli el metabolisme dels animals donant-los drogues; creant condicions de vida ‘inhumanes', al confinar a milers d'animals en una sola instal·lació contaminant l'aigua, la terra i l'aire originant la malaltia de les vaques boges i la salmonel·la entre d'altres. Per sort, a la nostra illa encara podem trobar carn d'animals criats a l'aire lliure i en condicions sanes. Tria aquesta opció i estarem ajudant al nostre cos i a les cooperatives.

 

Yo Isasi

Nutridora Macrobiotiva

www.nutricionencasa.com

http://nutricionencasa.wordpress.com

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.