Setmanari d'informació local - 138 anys

Menorca vol defensar els seus interessos davant el decret de l'impost turístic

3096
Menorca vol defensar els seus interessos davant el decret de l'impost turístic. | Arxiu

El Consell de Menorca ha presentat dues al·legacions al projecte de decret de la Llei 2/2016 de l'impost sobre estades turístiques i de mesures a l'impuls del turisme sostenible. Aquesta iniciativa, segons fonts del Consell, respon a la voluntat de defensar els interessos de Menorca posant en valor el reconeixement d'un model turístic propi i clarament diferenciat de la resta d'illes.

En concret, la primera al·legació fa referència a l'aplicació d'uns mòduls específics per a Menorca en el cas que els establiments optin per l'estimació objectiva i no per l'estada a l'hora de pagar l'impost. «És clar que tots els sectors estan interessats en què el màxim nombre possible d'establiments s'acullin a l'estimació objectiva, però per aconseguir-ho cal ajustar els paràmetres a la realitat», es recull en l'al·legació.

Els mòduls que preveu el decret per a l'estimació objectiva, un per a cada grup d'establiments, es configuren com un valor corresponent al nombre de dies d'ocupació mitjana a nivell balear, és a dir, als dies d'estada anual per a totes les illes.

El Consell de Menorca, amb l'al·legació presentada, demana que aquests paràmetres s'ajustin a cadascuna de les realitats insulars. Per això, atenent a les dades de l'Institut d'Estadística de les Balears (Ibestat) segons els quals l'ocupació mitjana dels últims anys a Menorca ha estat un 10 per cent inferior a la de la resta de l'arxipèlag, l'administració insular proposa al Govern que es estableixi un mòdul per a cada grup d'establiments que sigui un 10 per cent menor per a Menorca.

Índex de temporada

La segona al·legació se centra en la redefinició de l'índex de temporada, un coeficient corrector mitjançant el qual cada establiment ha de calcular el que li toca pagar d'impost, en funció de la temporada d'obertura.

El projecte de decret defineix una temporada ‘súper alta’ de 122 dies, de juny a setembre, i una alta de 123 a 214 dies, del 15 d'abril al 15 de novembre. En aquest punt, el Consell de Menorca considera que aquesta definició és ‘molt lesiva’ perquè les ocupacions d'abril, maig i octubre són el 50 per cent menys que les de juny o setembre.

Per corregir-ho, el Consell de Menorca proposa eliminar la categoria ‘súper alta’, definir una temporada alta de fins a 153 dies (de maig a setembre) i una temporada mitjana d'entre 153 i 245 dies i, per compensar la pèrdua de recaptació, planteja que s'apliquin els índexs de la ‘súper alta’ a la nova temporada alta.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.