Setmanari d'informació local - 138 anys

A mn. Jaume Mercant, Vicari (II)

Així vaig acabar el meu darrer article del 17 d'octubre: "En tornar us parlaré d'aquest nou moviment de capellans joves, que semblen intentar capgirar l'Esperit del Concili Vaticà II i tornar de bell nou al Vell Testament d'amenaces i cerimònies, amb menyspreu als camins de recerca continuada cap a la llum".

Te juro que res no sabia de l'entremaliat que ha mogut el teu escrit, model homilia, sobre el "Full diocesà dominical", protesta, retirat i malvist per capellans mallorquins. Sincerament et diré que, literalment, tal com ho dius, va contra la teologia i la Sagrada Escriptura que vaig estudiar al Seminari: "Déu ens feu home i dona", "Per això, l'home deixarà el seu pare i la seva mare i s'unirà tant a la dona que faran una sola carn" (Mateu, 19, 4-5). Trabucar la "Paraula de Déu", per dur l'aigua al seu molí, és greu. El món és gran, l'home té mil races, és una minoria que coneix l'Església. Els que no la coneixen no són fills de Déu, i van contra Ell, fent l'amor? Si som amics, t'ho he de dir i si la cridòria ha estat publicada als quatre vents, t'he de prevenir (tenc dret a dir una paraula havent tengut responsabilitats en la pastoral parroquial de Sóller) en públic. Potser pocs tendran coratge de fer-ho, però jo hipòcrita no t'ho vull ser.

Mira Jaume, Mallorca ha estat una de les diòcesis pioneres en seguir, amb bandera alçada, l'esperit del Concili Vaticà II. Tal gosadia ens ve de socarrel. No fan sant el Beat Ramon Llull perquè la seva mirada de savi científic, profund en la ciència i la seva recerca de Déu a través dels singles de l'Univers no són aptes per ser entesos pels administratius de la cúria vaticana que vigilen la propagació de la fe. Els Bisbes que jo he conegut en el seminari i assenyalaven les direccions dels nostres estudis, Miralles (mallorquí), Hervás, Enciso, Lara. Foren dels bisbes que prepararen l'enderrocament del mur entre el poble i l'Església.

Ara que el bisbe Teodor Úbeda, ja va ser el bisbe, pare, germà, amic. Jaume, saps que és tenir-lo 33 anys, obert, no a "pardalades", sinó a la nostra, a al teva, a la meva realitat! Aquesta manera de ser ha imprès un caràcter dins els clergues mallorquins. Tal vegada hi pot haver capellans de "missa" i olla. No sé com pensen aquests. Però els d'empenta, els qui estan costat dels qui pertanyen al grup de les "benaurances", aquests no combreguen amb les hòsties del grup francès "Una Voce". Tu, Jaume, saps que aquest grup és minoritari que clarament cerca l'ostentació i tornar a un passat, que enyora els "alls", que havia deixat a Egipte, un petit grup del poble de Déu, peregrí, junt amb en Misès, cap a la terra promesa. No vulguis caminar darrera un grup d'idees qüestionables, fores de terres nascudes a França, descendents del Bisbe, tret fora per retardat, racista i sectari, Lefebvre. Tu no te mereixes això, la teva bona voluntat, necessita un camí millor, pla no el tendràs mai, però sí, poder caminar amb els altres, discutit o no discutit, no apartat, com si fossis d'un altre món. No te creguis màrtir per una persecució, més aviat tu vas contra els altres i es defensen. Pensa-t'ho. Sóller és una ciutat noble que ha viscut una activitat parroquial de primera fila, exemplar a on ens hi trobàvem capellans de tota classe d'idees di estat; a les parròquies una bústia recollia tots els suggeriments i problemes dels feligresos que nosaltres contestàvem damunt el Sóller. Sóller és generosa, li agrada l'espectacle, el ball, al festa, no obstant això, no hi haurà ningú que li faci creure que "la mare de Déu nom Joana". Destria el gra de la palla d'una hora enfora i no juga "fora de camp".

No vaig contra tu, vaig a favor teu.Ets jove i la jornada és llarga. Seria una llàstima que t'enganyassin i encara ho seria més que te desenganyassis, de tot i de tothom. No facis un apartat apart del càrrec que el poble ens demana. El fanatisme mata el seny. Perdona la publicació, però el foc ha fet massa fum i ha arribat massa lluny.

Una abraçada, dispost a continuar la conversa sols. A Mallorca es diu: "aquest sap llatí". Val la pena prendre la vida seriosament rient. És el meu lema de tota la vida. Surt ja, de ser el centre de combat.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Anakealielm, fa mes de 12 anys

Por que no:)

Per Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal, fa mes de 14 anys
Això és el que escrigué i publicà al full dominical del 4 d'octubre passat Don Jaume Mercant Simó? Aquests son els dos mots d'homilia que han indignat la progressia religiosa dels capellans de Mallorca:
"DOS MOTS D'HOMILIA
per Jaume Mercant Simó
Nostre Senyor Jesucrist ens ensenya que
el matrimoni és d'institució divina, fent
referència a les sagrades paraules que trobam
en el segon capítol del Gènesi. És per aquest
motiu que el matrimoni tant de cristians com
de pagans, com a contracte natural, és bo en si
mateix, si es conforma a la llei natural instituïda
per Déu; és a dir, si es respecten les propietats
bàsiques de la unitat i de la indissolubilitat.
Evidentment, perquè això es compleixi, és
necessari l'amor i la fidelitat conjugal. Però,
per als cristians, el matrimoni conté una
dimensió sobrenatural. El matrimoni per a
nosaltres és un sagrament. Crist el divinitzà,
l'elevà a grau sacramental en les Noces de
Canà. A partir de llavors, el matrimoni es
convertí en instrument de vida sobrenatural,
ja que confereix la gracia santificant. És com
si fos un llaç de Déu en l'ànima dels esposos
que divinitza la seva unió. En definitiva,
és un instrument preciós per arribar al cel.
A més a més, el sagrament del matrimoni
representa quelcom diví; representa la unió
mística de Crist amb l'Església. L'amor del
matrimoni ha de ser espiritual i d'entrega,
com el de Crist, que per amor a l'Església
s'encarnà, i per amor a ella pujà a la creu, i
donà la seva vida per la seva santificació. No
obstant això, hem de dir que la finalitat
primera del matrimoni no és la d'establir
una “comunitat d'amor”. La doctrina de
l'Església, com ensenyen, per exemple, els
papes Lleó XIII, Pius XI o Pius XII, és clara
i incommovible: “La principal finalitat
del matrimoni és la procreació i educació
cristiana dels fills.” Si els esposos només
es preocupen d'ells mateixos, d'alimentar
egoísticament el seu amor, corren el perill
que aquest amor s'estanqui. El primer
deure d'uns esposos és sobrenatural: és el
de convertir-se en pares, d'engendrar fills
per a Déu i per a l'Església"
Sí això que va escriure i va publicar doncs ell s'ajusta a lo que l'Església Católica ha defensat i defensarà sempre.
Per Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal, fa mes de 14 anys
Tot un exemple de respecte a la llibertat d'expressió i de pensament sincerament mostren tenir els qui no comparteixen els punts de vista del Vicari Mercant.
Pos aquest comentari aqui perquè a l'article on seria més adient no ho he pogut fer.
Per Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal, fa mes de 14 anys
Ben ver estimat Agusti El fanatisme mata el seny Això ho podem aplicar als dos extrems de la balança i no només a l' extrem dels qui defensen l'extrem del tradicionalisme i del conservadurisme religiós.
Trento i el Vaticà II no són dogmes com tampoc ho és el celibat dels capellans.
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente