Setmanari d'informació local - 138 anys

El fonoll marí (Crithmum maritimum)

Aquesta setmana passada he estat per Eivissa i una de les coses que m'ha sorprès més ha estat la gran quantitat de fonoll marí que hi ha a les seves costes, acostumat a veure per aquí petites plantes de fonoll, allò les extensions de fonoll marí tenyien de verd grans superfícies de roca. Així que per a la jornada gastronòmica d'aquest dissabte descobrirem un poc més d'aquesta carnosa i saborosa planta.

El fonoll marí (Crithmum maritimum) és una planta herbàcia que pot arribar als 50 cm d'alçada i presenta unes fulles carnoses, molt aromatitzades i que aporten gran quantitat de vitamina C, per això els antics mariners sempre en portaven durant les seves travessies, ja que era un bon remei per a l'escorbut; una malaltia habitual entres els homes de la mar degut a la falta de vitamines en la seva alimentació.

Es pot trobar de forma salvatge a tota la costa mediterrània a zones on sigui esquitada per les ones i es pot collir durant tot l'any. Per al seu consum només hem de triar les fulles més verdes i els brots tendres. Destacar que la planta està en flor durant els mesos d'estiu. El seu ús més comú es conservada dins vinagre, usada per a acompanyar amanides, trempó o pa amb oli; però també es pot consumir bullida o formant part de salses.

El fonoll també es pot preparar amb un adob amb sal i vinagre, d'aquesta forma el fonoll ajuda a estimular l'apetit i facilita la digestió. A més de propietats antiescorbútiques ja mencionades, també és una planta diürètica, té efectes depuratius sobre el fetge a més de presentar múltiples propietats digestives.

Com a curiositat indicar que la llegenda conta que Teseu va menjar fonoll marí abans d'enfrontar-se al Minotaure.

També diu la traïció que el fonoll marí és una planta acostumada als vents i temporals marins, i quant més dures siguin les condicions de vida, més esplendorosa es mostra la planta.

Aquí us deixo dues receptes per a cuinar aquesta saborosa planta.

Peix amb tàperes, fonoll i gambes.

Ingredients:

200 grams per persona de peix net i sense espines.

Un bon manat de fonoll marí fresc i una cullerada de tàperes en vinagre

100 grams de mantega

Un poc de farina

5 gambes per persona.

2 copes de vi blanc.

Elaboració:

Dins una pella amb un poc de mantega saltejarem les gambes (poden esser pelades o no). Les retirarem i dins el mateix greix daurarem els filets de peix, prèviament assaonats i enfarinats. Un cop que el peix estigui daurat i afegirem les gambes, el vi, el fonoll i les tàperes i ho deixarem coure uns 5 minuts a foc fluix. Acabarem el cuinat al forn i ja ho podem servir.

Papillote de peix amb fonoll marí

Ingredients ( 4 pax):

4 filets de peix blanc net i sense espines.

4 pastanagues, 4 patates, 1 colflori petita i 100 g de mongetes.

1 tassó de vi blanc, 1 tassó de brou de peix i 1 tassó de nata líquida.

200 g de fonoll marí i 4 brots de fonoll marí.

Paper d'estrassa o de forn per a embolicar el Peix.

Sal i pebre bo i oli d'oliva verge extra.

Elaboració:

Assaonarem bé el peix i el marcarem pels dos costats damunt una pella o planxa ben calenta.

Donarem un bull a les verdures tallades a bastonets o bocins petits.

Embolicarem cada ració de peix amb un a grapadeta de verdures i un brot de fonoll marí i ho courem a 180 ºC uns 10 minuts.

Per a fer la salsa triturau la resta del fonoll marí amb la nata, el brou i el vi. Posau la mescla a foc lent i deixau que es redueixi. Traieu l'anfós amb les verdures de les papillotes, col·locau-lo als plats i ja es pot salsejar.

Bona setmana i ens trobam aquí mateix d'aquí a 7 dies.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.