Setmanari d'informació local - 138 anys

Aliments transgènics

Algunes vegades ja he tractat en aquestes pàgines el tema dels aliments transgènics ( 4/1/2003 i 22/08/2009) , i reprenc el tema ja que aquest passat mes de març han estat notícia aquest tipus de productes alimentaris.

Doncs resulta que a principis de març la Comissió Europea va donar el vist-i-plau al cultiu de 5 nous productes transgènics dins territori comunitari, fet que no ocorria des de fa més de 12 anys.

Crida l'atenció que la principal beneficiaria sigui la multinacional BASF ( el major grup químic del mon) amb el cultiu de la patata "AMFLORA", destinada principalment a la producció de midó per a la industria paperera però que els seus subproductes podran emprar-se per a la fabricació de pinsos animals ( que després ens menjarem).

El cultiu d'aquests tipus de patata és el primer que es dona d'ençà de l'any 1998, quant es va autoritzar a la companyia MONSANTO a cultivar el blat de moro MON 810.

Tot s'ha de dir que els països que no vulguin aquest tipus de cultiu podran acollir-se a un tipus de " protecció" com ja es fer amb el blat de moro de Monsanto ( cosa a la que no s'acollí Espanya, però si que ho va fer França i Alemanya, entre d'altres).

Apart de la patata " AMFLORA", també s'autoritzà el cultiu d'altres varietats de blat de moro transgènic de la citat companyia MONSANTO.

Com be van dir les autoritats en un comunitat , aquest assumpte és molt delicat, però que a l'hora esta controlat i avalat per rigorosos controls i anàlisis per part de la Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria.

Això no lleva que aquests tipus d'aliments, que si be tots no estan dirigits al consum humà, si que ens arriben de forma indirecta; provoquin seriosos dubtes en els consumidors. De fet són moltes les plataformes que lluiten contra aquest tipus de cultiu i que avisen dels seus perills de cara al medi ambients, als animals e insectes i per als humans.

Control "versus" precaució, quin és el camí?

Segons el diccionari els aliments transgènics són aliments obtinguts d'espècies a les que s'han afegit de manera artificial gens que no els són propis mitjançant tècniques de biotecnologia i enginyeria genètica. Amb aquestes tècniques s'aconsegueixen aliments amb qualitats particulars. Cal distingir entre Transgènic i Organisme Genèticament Modificat: mentre el primer per força ha d'haver rebut un gen que no li és propi, el segon inclou qualsevol modificació genètica, inclosa la supressió d'un gen.

Per que es modifiquen els aliments a nivell genètic?

La inserció de gens en els organismes pot tenir diversos objectius:

1) Fer que aquests organismes adquireixin noves propietats: augment de grandària, millora del gust, més resistència a plagues (insectes), més color... Un exemple en serien noves varietats de tomàquets a les que s'ha inserit un gen de peix antàrtic per fer que durin més i resisteixin millor les condicions de transport. Els aliments transgènics més comuns són el blat de moro i la soja, plantes que s'ha aconseguit que siguin, per exemple, més resistents a les malalties, plagues o a un tipus d'herbicida determinat. També s'han obtingut aliments transgènics animals, com ara carpes i salmons que porten fragments d'ADN que els fa ser més grans i créixer en menys temps.

2) Fer que aquests organismes sintetitzin una proteïna o producte metabòlic concret que ens interessa extreure. Un exemple és la síntesi d'insulina humana mitjançant bacteris transgènics.

Nosaltres com a consumidors finals podem avaluar els productes de mercat , informar-nos del que mengem i sobre tot decidir allò que creguem millor pera nosaltres.

Se que és difícil lluitar contra tot el que suposadament ens fa mal, però si que podem destriar i aplicar el nostre criteri de selecció.

Per a recollir més informació podeu consultar les següents adreces:

http://www.zonadiet.com/alimentacion/transgenicos.htm

http://www.greenpeace.org/espana/campaigns/transgenicos

http://www.greenpeace.org/raw/content/espana/reports/gu-a-roja-y-verde.pdf

Bon setmana i ens trobam dintre d'una setmana parlant de cuina i gastronomia

Podeu enviar les vostres propostes a parlemdecuina@hotmail.com

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.