Setmanari d'informació local - 138 anys

Gastronomia Aragonesa

Seguint amb el fil de l'article de la setmana passada i aprofitant que aquest estiu he viatjat dues vegades a terres Aragoneses, aquí us deix algunes receptes que he tingut l'oportunitat de provar en el decurs del viatges.

Amb el grup d'excursionisme (CMES) tinguérem l'oportunitat de degustar a Aínsa (Osca) un arròs amb conill i carxofes realment deliciós.

Arròs amb conill i carxofes.

Ingredients: Un conill, 1 quilogram de carxofes, 600 grams d'arròs, 3 dents d'alls, 10 xalotes, sal, julivert picat i aigua o brou.

Elaboració: Primer hem de tallar el conill a bocins i el fregirem fins que estigui ben daurat. També netejarem les carxofes, les tallarem a quarts i les fregirem igualment (han de quedar sols marcades, ja que s'han d'acabar de coure amb l'arròs.)

Farem un sofregit amb la xalota, l'all picat i un cop que hagi amollat tota l'aigua afegirem l'arròs, li farem dues voltes i tot seguit hi posarem la carn i la verdura. Banyarem el preparat amb el doble de líquid que d'arròs (aigua, brou de verdures o brou de carn). Farem coure l'arròs a foc viu al principi i després més suau fins que l'arròs que bastant amollat. Rectificarem de sal i l'espolsarem de julivert picat a l'hora de servir.

L'arròs agafa la seva tonalitat obscura característica degut a l'oxidació de les carxofes.

Ous romputs amb cuixot salat.

L'altra recepta tinguérem l'oportunitat de provar-la tots els membres de l'estol de Tramuntana a Saragossa: els ous romputs. Aquest és un dels plats més característics de la gastronomia Espanyola; elaboració que amb uns senzills ingredients i una gens complicada elaboració, sorprèn pel contrast de sabors que permet.

Els provàrem de moltes maneres: amb foie, amb cuixot, amb morcilla, amb xistorra i cada una més exquisida que l'anterior, fins a tal punt que no se quina combinació recomanar-vos.

La forma de fer-los es semblant en totes les elaboracions, sols canviant l'element aromàtic que acompanya als ous.

Ingredients : 4 patates mitjanceres, 4 ous sencers, 4 tallades de cuixot ibèric (els que provàrem eren amb cuixot de Terol), 2 dl oli d'oliva i sal.

Elaboració: Pelarem i tallarem les patates a rodanxes d'un centímetre de gruixa (no han d'esser massa fines) i les fem coure dins una pella amb oli a foc fluix per a que es vagin confitant (160ºC). Un cop que comencin a agafar color les traurem de l'oli i les deixarem escórrer be i les posarem be de sal abans de passar-les al plat de servei.

Dins el mateix oli fregirem els ous i els posarem damunt les patates. Fregirem breument el cuixot (trossejat) dins una altre pella amb un ratxet d'oli net (no s'ha de torrar ni fregir, sols que agafi un poc de color i que s'encalenteixi). Col·locarem el cuixot a sobre els ous i ja ho podem servir. El comensal trencarà els ous i els barrejarà amb la resta d'ingredients.

Salmorejo.

La darrera recepta que us deixo també la provarem de tapes per Saragossa amb l'Estol: el salmorejo, una sopa freda molt semblant al gaspatxo. Malgrat esser típica d'Andalusia vull posar aquesta recepta en aquest article ja que la que provàrem al Bar El Limpia, fou realment molt saborosa.

Dir que la principal diferencia entre el gaspatxo i el salmorejo resideix en que la primera porta aigua i menys pa, cosa que fa que sigui més líquida que el salmorejo. També es diferencia una de l'altra en que el salmorejo no porta cogombre, pebres verds ni tant de vinagre com el gaspatxo. Així i tot existien múltiples variants del salmorejo, cosa que fa difícil establir una recepta "oficial".

Ingredients: 1 quilogram de tomàtigues madures pelades, 200 grams de pa, 2 dl d'oli d'oliva, sal, all i un poc de vinagre.

Elaboració: Posarem el pa esmicolat dins un bol i li afegirem l'oli i el ratxet de vinagre, deixarem que es mulli una mica i seguidament li afegirem la resta d'ingredients. Ho triturarem be fins a aconseguir una textura com si fos una mallonesa lleugera. Rectificarem de sal i servirem ben fred, guarnit amb cuixot salat o ou dur picat, per exemple.

Fotografia: Companys del CMES degustant la gastronomia aragonesa (d'esquerra a dreta): Josep Jansà, Lina Rotger, Pep Lluís Calvo, Xisco López i Francisca Frontera.

Bona setmana i fins dissabte que ve.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.