Setmanari d'informació local - 138 anys

Cuines antigues de Sóller

Així es titulava l'article especial que vaig publicar en el setmanari el Nadal de 2005, una visita per algunes de les cuines més antigues de Sóller: Can Dulce, Bàlitx, Es Museu de Sóller (Carrer de Sa Mar), Can Carol i Can Prunera.

I es precisament la recent visita a n'aquest reformat casal modernista del carrer de Sa lluna, que m'ha fet traure del bagul del records les fotografies que vaig fer durant aquella visita.

I es que vull usar aquest petit espai per a mostrar l'excel·lent feina que allà si ha fet i perquè pugueu comparar amb la fotografia que acompanya aquest article; l'abans i després de l'estància dedicada a la cuina.

Tot el casal ha tornat a néixer, però la feina que s'ha fet a la cuina del pis inferior és espectacular: quant vaig visitar-la , ara fa 4 anys, es trobava es un estat de ruïna total, ja que segons hem contaren, una inundació havia deixat tot el menjador i la cuina inferior totalment inservible. Quasi a les fosques vaig fer unes poques fotografies, que contrasten enormement amb les que vaig fer durant la visita a Can Prunera per Sant Bartomeu.

Tant de bo hi hagués més iniciatives, com aquesta per a la recuperació del nostre patrimoni.

Dons per anar fent boca i apropar-nos més si cap, als principis del segle XIX i completar la nostra visita al nou museu, aquí us deixo una recepta dolça de cuina antiga, espero que us agradi.

(Com sempre, mantindré l' idioma i l'ortografia del text original, per a reflectir millor les intencions de l'autora).

"Comer blanco".

  • Una mesura de leche

  • Media libra de azúcar

  • Un trozo de canela

  • Un trozo de piel de limón

  • 3 onzas de polvos de almidón

Bien mezclado y después colado y puesto en el fuego i siempre mezclando: y lo sacan del fuego y puesto dentro de platos. Fin"

L'apunt:

Comer blanco, fa referència al menjar blanc; unes elaboracions molt típiques a Mallorca que tenen els seus orígens a l'edat mitjana. Tant es poden cuinar dolços com salats, i és bàsicament un líquid ( llet o brou d'au, principalment) lligat amb fècules o farina d'ametlla. Fet amb brou d'au i lligat amb farina d'ametlla és un plat típic del Nadal que també es pot denominar Salsa de Nadal.

Altres formes de denominar a n'aquest plat són: Menjar Blanch o Menjà Blanch; i podem trobar receptes de menjat blanc fet amb ingredients tant dispars com són la llagosta, el brou d'au, palo o fins hi tot fer-ne un bunyols de menjar blanc.

Així hi tot el manjar blanco també és típic de la cuina antiga castellana i d'alguns països sud-americans.

Per a facilitar la comprensió de les mesures aquí us deixo una taula d'equivalències de mesures antigues.

1 gra..................................0,0579 grams

1 argenç (36 grans)............2,083 grams

1 quart (4argenços)............8,33 grams

1 unça (4quarts).................33,3 grams

1 lliura (12 unces)..............400 grams

En el text de la recepta indica "una mesura de llet", normalment les mesures es prenien amb tasses o tassons, així que la quantitat de llet volta els 250 o 300 grams. Sempre ho podem modificar segons lo espès que vulguem la crema

Bona setmana i ens trobam aquí mateix dissabte que ve. parlemdecuina@hotmail.com

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.