Setmanari d'informació local - 138 anys

Les mores d'abatzer (I)

Fa uns dies passejant per Sóller, la meva dona i jo ens aturarem davant un abatzer a menjar mores madures i vaig pensar: ja sé de què parlaré aquesta setmana.

Malgrat conèixer les mores i tenir-ne amb relativa facilitat, és un fruit poc utilitzat a la nostra cuina, i més tenint en compte que la planta (Rubus fructicosus i Rubus ulmifolius) és considera una mala herba ja que colonitza el terreny de forma ràpida; de fet a països com Xile és tractada com a invasora i existeixen plans estatals per a eliminar-les.

Sigui com sigui m'he posat a cercar informació sobre les mores als llibres de cuina Mallorquina que tenc, cosa que no ha fet més que confirmar com la mora és un producte oblidat a la nostra literatura, ja que sols he localitzat dues receptes i ambdues de gelat, una al llibre "Llibre de gelats i quemullars" del Solleric Mateu Jaume que dirigí C'an Joan de S'aigo a mitjan del segle XIX i l'altre al llibre de Caty Juan de corral " Reposteria balear".

Diuen així:

"Gelat de móra d'abatzer. "Llibre de gelats i quemuyars", Mateu Jaume. (1884-1885)

Ingredients :

36 unces de móres d'abatzer verdoses (1,200g)

40 unces de sucre d'es superior (1.335 g)

Modo de fer-se: Se poses ses móres verdoses, però que encara no tenguin es color vermei, i es sucre, es suc de mitja llimona mitjancera sense gens de cloveia, perquè donaria molt mal gust en es gelat si hi posàssem sa cloveia. Després s'hi afegeix aigo fins completar es tres litres de gelat. Si se vol que sia més fi, s'hi afegeix tres unces ( 100g) de goma aràbica, fusa amb part de s'aigo que s'ha d'emprar. "

"Gelat de mores d'abatzer. "Reposteria Balear", Caty Juan de Corral. (1987)

Ingredients:

1,500 grams de mores madures

1,200 grams de sucre

Tres tasses d'aigua

El suc d'una llimona.

Preparació: Rentar be ses mores, escórrer-les i convertir-les en una pasta. Deixar-ne una grapadeta de senceres. Dins una cassola posarem l'aigua, el suc de llimona i el sucre. Batre be fins que el sucre quedi ben dissolt. Ara agregarem la pasta de mora i les senceres. Posar-lo dins un motlle i deixar-lo al congelador. Un cop gelat, el traurem del congelador i el deixarem dins la gelera. A ses dues hores ja estarà a punt per servir."

Llevat d'aquestes dues referències no n'he trobada altre a cap llibre de cuina mallorquina, cosa que si he fet a llibres de cuina d'altres regions d'Espanya i d'altres països, sobre tot receptes dolces: confitures, flam de mores, bescuit de mores o tarta de mores, encara que també podem trobar receptes on les mores són combinades amb carn de caça, principalment. M'ha cridat l'atenció el pastís de mores de Màlaga.

" Dins un bol esclafarem 150 grams de galetes maría amb 55 grams de mantega fosa i una copeta de licor de mores. Amb aquesta pasta folrarem un motlle.

Dins un recipient posarem 200 grams de llet condensada, un tassó de llet, 1 dl. de licor de mora i 50 grams de sucre; i ho batrem be fins que quedi homogeni.

A n'aquest preparat afegirem 3 ous, un a un. Ho mesclarem be i omplirem el motlle amb aquesta crema. Ho courem uns 50 minuts al forn, al bany maria, a uns 180ºC. Abans de treure del motlle ho hem de deixar refredar .

Decorarem la tarta amb un parell de mores senceres."

La setmana que ve seguirem descobrint noves qualitats d'aquesta fruita. Ens trobam aquí mateix dissabte que ve. Podeu enviar les vostres propostes o comentaris gastronòmics a parlemdecuina@hotmail.com, o bé visitar www.cuinant.com

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.